flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Дисциплінарна відповідальність працівників апарату суду

11 березня 2019, 11:15

Дії та бездіяльність працівника апарату суду (державного службовця) можуть бути оскаржені особою, яка вважає, що її права порушено.

Статтею 40 Конституції України передбачено право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов’язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк.

Відповідно до статті 55 Конституції, кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Громадянин може подати скаргу на рішення, дії або бездіяльність працівника Полтавського апеляційного суду у порядку підлеглості вищому органу особисто або через уповноважену ним особу. Скарга в інтересах неповнолітніх і недієздатних осіб подається їх законними представниками.

Статтею 17 Закону України «Про звернення громадян» передбачено, що скарга на дії, що оскаржуються, може бути подана до органу або посадовій особі вищого рівня протягом одного року з моменту його прийняття, але не пізніше одного місяця з часу ознайомлення громадянина з прийнятим рішенням. Скарги, подані з порушенням зазначеного терміну, не розглядаються.

Пропущений з поважної причини термін може бути поновлений органом чи посадовою особою, що розглядає скаргу.

Рішення вищого державного органу, який розглядав скаргу, в разі незгоди з ним громадянина може бути оскаржено до суду в термін, передбачений законодавством України.

Організаційне забезпечення роботи суду здійснює його апарат, який очолює керівник апарату. Контроль за ефективністю діяльності апарату суду здійснює голова суду.

Керівник апарату суду несе персональну відповідальність за належне організаційне забезпечення суду, суддів та судового процесу, а також функціонування автоматизованої системи документообігу. 

Керівник апарату  розподіляє обов'язки між працівниками апарату суду і забезпечує дотримання трудової дисципліни. 

Зі скаргою (заявою) щодо неналежної поведінки працівника апарату суду Ви можете звернутися до керівника апарату (36000 м. Полтава, вул. Соборності, 18), а якщо таким працівником є сам керівник апарату чи його заступник, – то до голови суду (36000 м. Полтава, вул. Соборності, 18). Таку скаргу (заяву) слід викласти у письмовій формі та надіслати на адресу суду поштою, або передати її працівнику апарату суду, відповідальному за приймання судових справ і кореспонденції (копію скарги зі штампом суду та реєстраційним номером бажано залишити у себе). Після реєстрації скарги (заяви) її передадуть керівнику апарату суду або голові суду, який зобов’язаний розглянути скаргу (заяву) і письмово повідомити Вас про результати перевірки і суть прийнятого рішення.

Скаргу (заяву) також можна заявити усно під час особистого прийому керівництвом суду згідно з Графіком.

Крім того, скаргу (заяву) щодо неналежної поведінки керівника апарату апеляційного суду чи його заступника також можна подати Голові Державної судової адміністрації України.

Якщо Вам відомо про вчинення працівником апарату злочину, передбаченого Кримінальним кодексом України, наприклад, вимагання хабара, зверніться з відповідним повідомленням або заявою про злочин до органів внутрішніх справ (поліції),  в прокуратуру або Службу безпеки України. Про результати розгляду та перевірки Вашої заяви Вам мають повідомити письмово.

Оскарження рішень, дій або бездіяльності працівників апарату суду до суду має певні особливості, пов’язані з характером порушеного права.  Такі позови підвідомчі адміністративним судам.

 

Зразок скарги, що подається в адміністративному порядку

Незалежно від того, кому адресується скарга на дії судді чи працівника суду, вона має бути:

подана у письмовій формі;

чітка та обґрунтована;

містити лише правдиві відомості, а не певні здогадки чи припущення;

містити наступну інформацію:

1) найменування органу, по­садової особи, якому (якій) адресується заява;

2) прізви­ще, ім’я, по-батькові скаржника, адреса місця проживан­ня, номер телефону, адреса електронної пошти (якщо є);

3) назва документа (скарга на дії/бездіяльність судді/ працівника апарату суду);

4) інформація про те, у чому саме полягають неналежні дії судді або працівника суду з посиланням на докази, які підтверджують викладені обставини;

5) вимоги, які висуваються у зв’язку з неналежною поведінкою судді або працівника суду;

6) перелік доданих матеріалів;

7) підпис скаржника із зазначенням дати.

Якщо заява подається від імені особи її представником, повноваження представника мають бути підтверджені від­повідним документом, зокрема довіреністю (копію потріб­но додати до заяви).

Заяву слід надіслати поштою на адресу органу, якому вона подається, або особисто передати до відповідного органу (копію заяви зі штампом органу та реєстраційним номером бажано залишити у себе).

 

 

ЗРАЗОК

Полтавський апеляційний суд 

36000 м. Полтава, вул. Соборності, 18

Заявник: ____________________________

                                     ( П.І.Б.)

_________________________________________

(адреса заявника, поштовий індекс)

Особа рішення, дія або бездіяльність, якої оскаржується:

_______________________________________

                   (посада, П.І.Б.)

_______________________________________

(адреса, поштовий індекс)

 

СКАРГА

на рішення, дію (бездіяльність) суду і його посадових осіб

____________________________________________________________________________________________________________

(інформація про те, у чому саме полягають неналежні дії працівника суду з посиланням на докази,

які підтверджують викладені обста­вини)

ПРОШУ:

____________________________________________________________________________________________________________

(вимоги, які висуваються у зв’язку з неналежною поведінкою працівника суду)

 

Додатки:

Копії документів, які підтверджують скаргу.

 

«____»__________201__ р.                                                                                                _______________

(підпис)