flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Взаємодія з громадськістю

24 березня 2020, 14:27

Конституція України (ст. 3) передбачає, що держава відповідає перед людиною за свою діяльність і головним обов’язком держави є утвердження і забезпечення прав і свобод людини.

Полтавський апеляційний суд завжди спрямовує свої зусилля на налагодження ефективної системи інформування громадян щодо здійснення правосуддя, результатів своєї роботи та забезпечує функціонування процедур, за допомогою яких громадськість може представляти свої інтереси або в інший спосіб впливати на реалізацію повноважень суду як розпорядника інформації.

Усі мають право направляти індивідуальні чи колективні письмові звернення або особисто звертатися до органів державної влади, органів місцевого самоврядування та посадових і службових осіб цих органів, що зобов'язані розглянути звернення і дати обґрунтовану відповідь у встановлений законом строк (ст. 40 Конституції України). Механізм реалізації цього конституційного права визначено у Законах України «Про доступ до публічної інформації» та «Про звернення громадян».

Стаття 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації» зобов’язує розпорядника інформації оприлюднити інформацію про  механізми чи процедури, за допомогою яких громадськість може представляти свої інтереси або в інший спосіб впливати на реалізацію повноважень розпорядника інформації.

Полтавський апеляційний суд інформує про те, що представляти свої інтереси або в інший спосіб впливати на реалізацію повноважень суду як розпорядника інформації громадськість може  у такий спосіб:

– отримувати інформацію з повідомлень засобів масової інформації та на офіційному вебсайті суду;

– надавати пропозиції та висловлювати зауваження щодо організації роботи суду під час особистого прийому керівництвом суду та надсилаючи свої пропозиції (заяви, скарги) на адресу суду (36000 м. Полтава, вул. Соборності, 18);

– приймати участь в анкетуванні (у тому числі брати участь у он-лайн – анкетуванні на сайті суду) відвідувачів щодо якості функціонування Полтавського апеляційного суду;

- бути присутніми при розгляді судових справ (крім тих, які розглядаються у закритому судовому засіданні)

Також ч. 5 статті 90 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» передбачає, що громадські об’єднання мають право  організовувати незалежне оцінювання роботи судді у відкритих судових засіданнях. Результати незалежного оцінювання роботи судді в судовому засіданні фіксуються в анкеті, що містить інформацію про тривалість розгляду справи, дотримання суддею правил судочинства і прав учасників процесу, культуру спілкування, рівень неупередженості судді, рівень задоволення поведінкою судді учасниками процесу, зауваження щодо ведення процесу, інші відомості. Заповнена анкета незалежного оцінювання роботи судді в судовому засіданні може бути включена до суддівського досьє.

 

Врахування громадської думки у діяльності суду, як розпорядника інформації

У своїй діяльності як розпорядника інформації Полтавський апеляційний суд враховує громадську думку, користуючись результатами дії тих механізмів та процедур, за допомогою яких громадськість може представляти свої інтереси.

Зокрема за результатами пропозицій громадян під час анкетування відвідувачів суду, щодо якості функціонування суду було реалізовано:

- збільшено кількості місць для сидіння в коридорах суду,

- забезпечено вільний доступ до мережі Internet шляхом облаштування точки доступу Wi-Fi у холі суду,

- встановлено кулери з водою у холі приміщень,

- проведено  роботу, щодо доступності приміщення для мало мобільних груп населення.