flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Змінено порядок повернення помилково сплаченого судового збору.

10 березня 2022, 10:37

До уваги громадян!

Звертаємо Вашу увагу на те, що наказом Міністерства фінансів України № 647 від 08.12.2021 змінено порядок повернення помилково сплаченого судового збору. Зміни внесені з метою запровадження електронної системи взаємодії органів Держказначейства з органами, що контролюють справляння надходжень бюджету. Обмін документами відбуватиметься безпосередньо між судом і органом казначейства і платнику не потрібно звертатися окремо до органу казначейства. Одночасно звертаємо Вашу увагу на те, що змінено вимоги до змісту заяви про повернення помилково сплаченого судового збору. Тож, у відповідній заяві про повернення коштів необхідно обов’язково зазначити наступну інформацію в такій послідовності:

  1. Найменування платника (суб’єкта господарювання);
  2. Код за ЄДРПОУ (для юридичної особи);
  3. Прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи;
  4. Реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер) або серія (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання в установленому порядку відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та мають відмітку у паспорті);
  5. Місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи та номер контактного телефону (для фізичної особи за її згодою);
  6. Причина повернення коштів з бюджету;
  7. Найменування та місцезнаходження банку, в якому відкрито рахунок отримувача коштів, та реквізити такого рахунка;
  8. Номер карткового рахунка отримувача коштів (за наявності).

Разом із заявою про повернення коштів з бюджету платником подається оригінал або копія документа на переказ, або паперова копія електронного розрахункового документа, які підтверджують перерахування коштів до бюджету.

При цьому платник може подати до суду заяву в електронній формі за допомогою засобів інформаційно-телекомунікаційних систем та з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту інформації, тобто з обов’язковим накладанням електронного підпису платника, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису. Також в електронній заяві має бути зазначено електронну поштову адресу платника або відомості про інші засоби зв’язку з ним.

Наголошуємо! Такий порядок застосовується для повернення судового збору сплаченого помилково, а не при поверненні судового збору за рішенням суду у випадках, перелічених в ст. 7 Закону України «Про судовий збір».

Зазначена вище інформація також міститься за посиланням - Як повернути помилково сплачений судовий збір?