flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суди та «Viber»: як зміниться надсилання судових повісток у 2023 році

13 березня 2023, 16:50

Шановні відвідувачі суду та учасники судових процесів!

Полтавський апеляційний суд повідомляє, що згідно з Порядком про надсилання судових повісток, повідомлень та викликів, що затверджений наказом ДСА України від 23 січня 2023 року № 28, всі учасники судового процесу також додатково будуть отримувати повідомлення через електронні месенджери.

Для виконання цього наказу, ДП «Інформаційні судові системи», що забезпечує надсилання судових повісток у вигляді SMS – повідомлень, завершує роботу над новим сервісом. Нова система дасть змогу автоматично надсилати судові повістки (повідомлення та виклики) на один із найпопулярніших месенджерів –  “Viber”.

“Viber” буде забезпечувати доставку текстових повідомлень на номери мобільних телефонів учасників справи, як і SMS – повідомлення. Такі повідомлення повністю відповідають нормам процесуального законодавства щодо можливості повідомлення учасників судового процесу через інші засоби зв`язку (зокрема мобільний), які забезпечують фіксацію повідомлень або виклику.

Інформація, що підтверджуватиме надсилання та доставку таких повідомлень на “Viber”,  буде зберігатися в автоматизованій системі документообігу суду. Це зроблено з метою запобігання її неправомірного видалення чи коригування.

Сервіс забезпечить змогу щорічно економити кошти для судів, оскільки вартість надсилання однієї судової повістки за допомогою “Viber” втричі дешевша, ніж вартість надсилання цієї судової повістки через  SMS – повідомлення.

Починаючи з 15 лютого 2023 року, сторони судового процесу можуть отримувати судові повістки, повідомлення та виклики за допомогою месенджера Viber.

Пресслужба суду.