flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Верховному Суді обговорили особливості розгляду справ, які виникають із сімейних правовідносин

22 жовтня 2018, 15:00

Судді Полтавського апеляційного суду Лариса Хіль та Алла Дорош взяли участь у правовому практикумі на тему: «Особливості розгляду деяких категорій справ, що виникають із сімейних правовідносин: сталість та єдність судової практики», що відбувся 19 жовтня 2018 року в Касаційному цивільному суді у складі Верховного Суду (КЦС ВС). 

Його співорганізаторами були КЦС ВС, Міністерство юстиції України та юридичний журнал «Право України». На заході були присутні представники апеляційних судів та судді КЦС ВС, посадовці Міністерства юстиції України, інших органів влади, адвокати, представники громадських організацій і громадські активісти, представники ЗМІ.

Секретар Першої судової палати КЦС ВС, секретар Пленуму ВС Дмитро Луспеник зазначив, що тема практикуму і запропоновані для обговорення питання є актуальними, становлять науковий і практичний інтерес. «Норми сучасного законодавства у сфері регулювання відносин батьків і дітей характеризуються неоднозначним тлумаченням з боку їх учасників, з боку суддів, адвокатів, представників служби у справах дітей, органів опіки і піклування», – сказав він. Водночас правильне розуміння, тлумачення цього законодавства має величезне значення і для суддів, і для науковців, і для адвокатів.

Заступник Міністра юстиції України з питань виконавчої служби Світлана Глущенко також говорила про актуальність теми заходу. «Немає нічого важливішого в діяльності держави, ніж її політика, законодавство, які мають максимально захищати найвищі інтереси і права дитини», – наголосила вона. Світлана Глущенко звернула увагу на важливість того, що практикум проводиться в оновленому ВС за участю його суддів, суддів апеляційної інстанції, адвокатів, науковців, представників громадськості. За її словами, це свідчить, що учасники заходу націлені на вжиття спільних заходів з метою вирішення всіх невирішених питань у сфері захисту прав дітей.

Присутніх привітав і головний редактор юридичного журналу «Право України», д.ю.н., професор, академік НАПрН України Олександр Святоцький. Зокрема, він зазначив, що стратегічне завдання оновленого ВС – забезпечення сталості та єдності судової практики.

Світлана Глущенко, Дмитро Луспеник, а також суддя КЦС ВС Юлія Черняк, секретар Другої судової палати КЦС ВС Марина Червинська виступили на практикумі з доповідями. Після кожного виступу тривало обговорення. Учасники заходу, зокрема громадські активісти і журналісти, ставили доповідачам запитання та отримували на них вичерпні відповіді.

Прес – служба апеляційного суду за інформацією Верховного Суду